سازمان عفو بین الملل در تحقیقاتی نسل کشی هزارهها را در افغانستان به بررسی گرفته است.
محور اصلی این تحقیق، شکنجه و قتل شش عضو یک خانواده هزاره در ولایت غور به دست طالبان است؛ که چگونگی رفتار طالبان را با اقلیتهای قومی و مذهبی افغانستان نشان میدهد.
اگنس کالامار، دبیرکل عفو بینالملل در این گزارش گفت: «طالبان باید فورا به این رفتار بیرحمانه -قتلهای هدفمندانه- پایان دهند و بهعنوان مقامهای کنونی کشور، حفاظت از همه افغانها را تضمین کنند.»
در گزارش عفو بین الملل آمده است، طالبان چهار مرد را در یک عملیات شبانه که در جستوجوی یک مقام امنیتی پیشین افغانستان بود؛ بازداشت و غیرقانونی اعدام کردند.
در این تحقیق نیز آثار شکنجه بر افراد اعدام شده دیده شده است؛ همچنان گزارش آمده است، که در جریان حمله طالبان برخانه عضوی پیشین یک مقام امنیتی افغانستان، در ولایت غور یک زن و یک دختر ۱۲ ساله نیز کشته شدند.
سازمان عفو بینالملل، این حمله را بخشی از یک نمونه گسترده کشتار هدفمندانه و غیرقانونی افرادی میداند؛ که طالبان آنان را دشمن شان میپندارند.
این سازمان نیز چندین قتل غیرقانونی در ولایت هزارهنشین افغانستان مانند، غزنی و دایکندی را مستند کرده است؛ که در ادامه این گزارش آمده است، طالبان برخلاف فرمان عفو عمومی تاکنون هیچ عضوی شان را برای قتلهای فراقانونی مورد بازپرس قرار نداده است.
در گزارش عفو بین الملل آمده است، افراد طالبان در ماه جون شبهنگام وارد خانه محمد مرادی فرمانده
نیروهای خیزش مردمی در ولایت غور یورش بردند؛ که در این حمله یک دختر این فرمانده کشته شد و یک دختر دیگرش شدیدن زحمی شد وکه فردای آن روز او نیز جان باخت؛ اما خود فرمانده به دست طالبان اسیر شد؛ و طالبان او را نیز تیرباران کرد.
سه تن دیگر که بستگان این فرمانده نیروهای خیزش مردمی حکومت پیشین بود، نیز توسط طالبان بعدتر اعدام شده است.
بر بنیاد گزارشها محمد مرادی بعد از سقوط حکومت به دست طالبان تلاش کرد؛ تا به ایران فرار کند؛ اما موفق نشد، که دوباره به خانهاش در ولسوالی لعل وسرجنگل ولایت غور برگشت.
در تحقیقات این نهاد آمده است، که مرادی از طالبان پیشنهاد دریافت نامه عفو شخصی و کنار گذاشتن اسلحه و تسلیم شدن به طالبان را دریافت کرده بود اما او نپذیرفت.
طالبان سه مرد دیگر به نامهای آصف رضایی، غلام حیدر محمدی و عارف سنگری که شب حادثه در خانه مرادی بودند؛ و دو تن این افراد نیز عضوی نیروهای خیز مردمی نیز بودند؛ بازداشت وبعدتر این افراد را اعدام کردند.